Belgische titels voor Laura Ooghe en Yannick Delanghe

Het eerste luik van dit kampioenschapsweekend met op zaterdag het BK voor cadetten en scholieren en op zondag het BK voor junioren en beloften, verliep met hoogtes en laagtes. Niet iedereen haalde in Louvain-La-Neuve immers het beoogde niveau. Maar met 6 podiumplaatsen waaronder 2 Belgische titels mochten we zeker niet ontevreden zijn.

Laura Ooghe haalde de enigszins verwachte titel binnen in het verspringen bij de scholieren. Nadat ze eerder deze winter het Belgisch record op haar naam bracht, stond er ook deze keer geen rem op haar prestaties. Ze leverde er immers de 5 beste sprongen van de wedstrijd af en eindigde met 6m04 dus op het hoogste trapje van het podium. En ook op de 60m horden was Laura kandidate voor de winst. Tijdens de reeksen liet ze met 8"64, een PR, de beste prestatie van alle deelnemers noteren. Ze kwam dan ook als favoriete aan de start van de finale. Maar alhoewel ze ook nu haar PR scherper stelde tot 8"59, moest ze toch haar meerdere erkennen in een van de concurrentes. Maar met goud en zilver en een sterk PR plaatste Laura de kers op de taart van een schitterend winterseizoen.

Ook Yannick Delanghe werd vandaag Belgisch kampioen maar dan op de 400m bij de scholieren, en dat was toch iets minder verwacht. Met een PR van 53"05 voor de start van deze kampioenschappen werd hij ingedeeld in de voorlaatste, de op papier 2de sterkste, reeks van de namiddag. De "toppers" kwamen aan de start in de laatste reeks dus en zouden in principe de ereplaatsen onder eklaar verdelen. Maar dat was zonder Yannick gerekend. Hij schoot immers uit de startblokken als nooit tevoren, haalde direct een verschroeiend tempo en hield dit zonder te verzwakken aan tot aan de aankomst. 50"20 was het resultaat, een zeer dik persoonlijk record en een grote waarschuwing voor de aleten die klaar stonden om de laatste reeks te betwisten. Zij liepen zich stuk achter de chrono van Yannick en konden zijn tijd niet meer verbeteren. 

Cadet Elena Walraet nam deel aan zowel de 60m als de 60m horden en stond in beide nummers in de top 3 van de nationale ranglijsten, op de horden prijkte haar naam zelfs volledig bovenaan. De reeksen werden makkelijk overbrugd. Op de 60m won ze haar reeks in 7"95, een PR, en ook op de 60m horden won Elena haar reeks (9"02) en klokte meteen de beste tijd van alle deelneemsters. De beide finales stonden kort na elkaar geprogrammeerd met als eerste die van de 60m horden. Een minder goede start zette Elena meteen op achtervolgen en alhoewel ze er een persoonlijk record liep (8"92) moest Elena toch haar meerdere erkennen in 2 concurrentes. Nog geen half uur later stond Elena al terug achter de startblok voor de finale van de 60m. Ook hier liep ze terug een nieuw persoonlijk record (7"93) en opnieuw liep ze als derde over de finish. Tweemaal het podium op dus om een bronze medaille af te halen. 

Voor de zesde Houtlandmedaille moesten we wachten tot op het einde van de middag toen Jietse Mortelé aan haar hinkstapwedstrijd startte. Ze opende er met een dik persoonlijk record (10m56) dat haar meteen op een voorlopige tweede plaats bracht. De volgende pogingen brachten echter geen verbetering meer terwijl er wel nog een andere atlete iets verder sprong waardoor ook Jietse even later een bronzen medaille mocht afhalen. Jietse nam ook nog deel aan de 60m horden waar ze in de reeksen werd uitgeschakeld in 10"06.

Maar de medailleoogst kon veel groter geweest zijn, had het geluk wat meer aan onze kant gestaan want er werden nog een aantal 4de en 5de plaatsen behaald. Zo was er 3 keer een 4de plaats voor de werpers Tore Dekoninck, Chiara Dhont en Manon Beernaert. Tore was opgestaan met pijn in de keel en kwam dus niet fris in de ring. Dat resulteerde in een iets mindere 13m03 en een 4de plaats. Ook Chiara vond niet het juiste ritme en het juiste gevoel om haar normale niveau te benaderen waardoor ook zij, met 11m93, tevreden moest zijn met de ondankbare 4de plaats. En ook Manon Beernaert stelde enigszins teleur want haar 13m62 was ook te ver verwijderd van haar PR om aanspraak te kunnen maken op een podiumplaats. Ook hinkstapspringer Dario Helsmoortel strandde er op een 4de plaats maar sprong met 12m06 wel zijn beste prestatie van dit jaar en rondde zo ook terug de kaap van de 12m. Norah De Bruycker haalde met de polsstok met 3m10 net niet genoeg hoogte om een podiumplaats te versieren en werd uiteindelijk 5de.

Meerkamper Simon Decocker nam er deel aan het kogelstoten bij de scholieren maar kon er zijn exploot van tijdens de Vlaamse kampioenschappen (13m66) niet herhalen en eindigde met 12m78 op een 7de plaats. Op de 60m eindigde Simon in 7"64 als 8ste in zijn reeks. Ook kogelstoter Sylvain Demeulenaere haalde niet zijn niveau van de vorige wedstrijden waarmee hij steevast een finaleplaats zou bemachtigen. Zijn 11m42 van vandaag gaf hem net geen toegang tot de finale en werd 9de. Ook Zita Luyckx kwam net iets tekort voor de finale van het hinkstapspringen bij de cadetten. Ze sprong er 9m39 ver. 

Ook op de loopnummers kwamen er nog een heleboel Houtlandatleten aan de start die jammer genoeg niet konden doorstoten naar de finale van hun nummer.  Cadetten Wout Vanderpijpen en Alex D'Hondt liepen er de 60m. Wout die net wat ziek was geweest liep gezien de omstandigheden met 7"64 een nog bevredigend resultaat. Omdat hij toch nog niet voldoende gerecupereerd was, paste Wout even later voor de 200m. Alex haalde 8"22 in zijn reeks van de 60m en werd daar 8ste mee.

Bij de scholieren meisjes kwamen ook Sien Vanspeybrouck en Emme Declerck aan de start. Sien, die tijdens de Vlaamse kampioenschappen niet kon finishen doordat ze verkeerd uitkwam op de eerste horde, liep deze keer haar wedstrijd wel zonder problemen uit. Haar 9"33 was dan wel geen supertijd maar het aankomen op zich gaf haar een bemoedigend gevoel. Emme daarentegen knabbelde wel wat van haar persoonlijk af en werd met 9"37 knap 4de in haar reeks. Beiden kwamen ook aan de start van dezelfde reeks op de 200m. Sien liep er naar de winst in een persoonlijk record. Met 26"87 dook ze voor het eerst onder de 27 seconden. Emme kwam op ongeveer dezelfde hoogte als Sien uit de 2de bocht maar maakte dan een misstap, verloor wat ritme en daarmee wat tijd en eindigde als 4de in 27"41.