Cadetten Manon Beernaert en Dario Helsmoortel zijn Belgisch kampioen

Voor de Belgische kampioenschappen voor cadetten en scholieren konden zich 20 Houtlandatleten kwalificeren. Na de succesvolle Vlaamse kampioenschappen van 15 augustus waren er ook nu weer heel wat van hen met terechte podiumambities. Het werd door de weersomstandigheden een kampioenschapsweekend met 2 gezichten. Op zaterdag moesten de atleten, kou, veel wind en heel wat regen trotseren terwijl op zondag de zon overvloedig aanwezig was en de wind grotendeels was gaan liggen.

Maar nog voor het weekend moest Tibe Delaere, titelkandidaat in het hoogspringen bij de scholieren, afzeggen. Een hardnekkige kwetsuur aan de voet die hem ook tijdens de Vlaamse kampioenschappen parten speelde, liet hem immers niet toe om pijnvrij te springen.

Uiteindelijk bleven er dus 19 atleten over om mee te dingen naar de hoogste eer: de Belgische titel. Twee van hen slaagden in hun opzet en werden Belgisch kampioen.

Manon Beernaert won autoritair het discuswerpen bij de cadetten met 35m93. Iets onder haar beste niveau maar zij moest dan ook afrekenen met de regenbuien op zaterdag. Het scheelde niet veel of ze won er ook het kogelstoten. Bij de eerste beurt verbeterde ze haar persoonlijk record tot iets boven de 14m en bleef aan de leiding tot de voorlaatste worp van de wedstrijd. Toen verdreef Nafy Thiam - waar hebben we die naam nog gehoord? - Manon van de eerste plaats. Manon kon zich met 14m27 wel nog verbeteren maar het was onvoldoende om die eerste plaats terug te winnen. Ze vestigde er wel een nieuw provinciaal record mee. Dat stond sinds 2006 op naam van de dochter van onze clubgenoot en master Rik Demuynck.

Ook Dario Helsmoortel werd Belgisch kampioen maar dan in het hinkstapspringen bij de cadetten. Ook al wachtte hij tot de laatste poging om over de 12m (12m01) te springen, toch werd hij nooit echt bedreigd voor de eerste plaats. De grootste dreiging kwam er zelfs van clubgenoot Milan Marchand die beslag legde op een knappe 2de plaats. Startend op plaats vier wist Milan geleidelijk op te schuiven naar de 2de plaats en vestigde ondertussen met 11m54 een nieuw PR. Het leverde hem zilver op. Beiden hadden er al een andere proef op zitten. Dario liep ook de 100m waar hij in 12"33 8ste werd in reeks 3 en Milan werd de derde van de eerste reeks van de 100m horden in 15"47. Voor beiden was daar geen finaleplaats weggelegd.

Naast het zilver voor Manon en Milan werd ook Laura Ooghe tweede maar dan in het verspringen bij de scholieren. Jammer genoeg was dit zilver niet echt de bekroning van haar schitterend seizoen waarop ze had gehoopt. Als lijstaanvoerdster hoopte Laura vanzelfsprekend op winst maar daarvoor kwam ze een luttele 4 cm te kort.

In dezelfde wedstrijd liet Norah De Bruycker net iets te veel centimeters voor de afstootplank liggen om ook aanspraak te kunnen maken op een podiumplaats. Met haar 5m36 eindigde ze op een 7de plaats. Maar een dagje later haalde Norah wel die verdiende podiumplaats binnen maar dan in het polsstokspringen. Met een sprong over 3m35 werd ze er 3de en mocht dus even later een bronzen medaille ophalen.

Maar een podiumplaats is vanzelfsprekend niet voor iedereen weggelegd. Mogen deelnemen is voor velen al een succes op zich, een finaleplaats bemachtigen het doel. In totaal kwamen er 12 van onze cadetten in actie. Elena Walraet kon als enige de reeksen van haar nummer overleven en zich plaatsen voor de finale. Ze deed dit op de 80m horden waar ze met 12"15 2de werd in haar reeks en de 5de tijd overall liet optekenen. Een dik persoonlijk record ware het niet dat de wind te fel in haar voordeel blies. In de finale liep Elena in 12"25 naar een 6de plaats. Op de 100m eindigde ze in 12"83 als derde in haar reeks maar was er geen finaleplaats voor haar weggelegd.

Ook Wout Vanderpijpen liep er in de reeksen van de 100m en eindigde in zijn reeks als 8ste in 12"51. Axelle Blomme verdedigde dan weer onze clubkleuren op de 400m. Zij legde de baanronde af in 1'05"49 en werd daarmee 5de in haar reeks. Sien Vanspeybrouck nam deel aan zowel de 300m horden als de 80m horden. Op het langere hordennnummer bleef Sien wat onder haar beste niveau - het slechte weer zal ook hier wel een rol in hebben gespeeld - en eindigde weliswaar als 2de in haar reeks in 49"33 maar kon zich hiermee niet plaatsen voor de finale. Op de 80m horden was het nog voor de eerste horde afgelopen. Na uit de blokken te zijn geschoten kwam Sien niet juist uit om de eerste horde juist aan te vallen en was haar wedstrijd voorbij.

Op de langere loopnummers starte Pauline Inghelbrecht op de 800m in de 2de en op papier snelste reeks. Dat bleek ook zo te zijn want de tijden van de eerste reeks waren duidelijk trager. Pauline kon er lange tijd het tempo volgen en moest pas ruim voorbij half wedstrijd wat meters toegeven. Haar 6de plaats in 2'23"47 was dan ook oververdiend. Bij de jongens kwam Elouan Cauwels aan de start van de 1500m. Eerst zou er in 2 reeksen worden gelopen maar net voor de start besliste men anders. Allen in 1 reeks dus en al na 1 ronde kwam er afscheiding in het deelnemersveld. Een zestal, met daarbij onze clubgenoot, scheurde zich los van de rest. De wedstrijd eindigde in een heel lang gerekte spurt waar Elouan in 4'22"12 eveneens als zesde over de finish kwam.

Maar ook in de kampnummers kwamen enkele van onze atleten in actie. Jietse Mortelé deed dit met verve in het hinkstapspringen bij de meisjes. Ze opende er met een totaal mislukte sprong maar kon zich al vlug herpakken en legde met 10m32, een nieuw PR, beslag op de 7de plaats. Wout Keerman en Tore Dekoninck droomden beiden stiekem van een podiumplaats in het discuswerpen. Wout kwam er het dichtste bij maar zijn 42m11 was daarvoor ontoereikend. Hij eindigde als 5de. Tore wierp in dezelfde wedstrijd met 41m43 dicht bij zijn PR aan maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een 7de plaats. In het kogelstoten eerder op de dag stootte hij de kogel 12m14 ver en ook dat leverde hem een 7de plaats op.

Naast Laura en Norah waren er nog 5 scholieren van de partij. Emme Declerck liep in de reeksen van de 400m horden in 1'08"84 als tweede van haar reeks over de finish. Maar aangezien de piste in Lebbeke maar 6 banen telt, konden er maar 6 atletes door naar de finale. Emme kwam daardoor ,met de 7de tijd overall, 9 honderdsten van een seconde tekort voor een finaleplaats. Mochten deze kampioenschappen, zoals het voeger steevast de regel was, op een piste gelopen worden met 8 banen rondom dan had Emme die finaleplaats wel beet. In dezelfde wedstrijd maar dan in de derde reeks finishte Fleur Gevaert in 1'13"89 op een 6de plaats.

Elien Anckaert nam er de minder voor de hand liggende combinatie 200m en discuswerpen voor haar rekening. Op de 200m eindigde ze als 3de in haar reeks in 26"72 maar kon zich hiermee niet plaatsen voor de finale. Ook in het discuswerpen kon Elien niet doordringen tot de finale. Ze eindigde er 12de met 29m67.

Op de 400m liep Yannick Delanghe naar een 3de plaats in de 5de reeks. Zijn 53"16 was weliswaar niet voldoende voor de finale die uiteindelijk een zuiver Waals onderonsje werd.

Jens Keerman tenslotte nam er zowel het kogelstoten en het discuswerpen voor zijn rekening. Met de discus vlotte het niet zoals gehoopt en met 40m36 lukte hij wel een aanvaardbare prestatie maar deze leek onvoldoende voor de verhoopte podiumplaats; Het leverde Jens een 5de plaats op. In het kogelstoten eindigde zijn wedstrijd al na de eerste 3 beurten waarin hij tot 12m39 kwam. Hij werd er 9de mee.