Drie podiumplaatsen op dag 1 van BK cadetten en scholieren

Tijdens de eerste dag van de Belgische kampioenschappen voor cadetten en scholieren in Lier kwamen 9 Houtlandatleten in actie. Driemaal kon een clubgenoot een podiumplaats bemachtigen;

Sien Vanspeybrouck en Emme Declerck mochten er op de 300m horden voor cadetten de spits afbijten. Sien schoot als eerste uit de startblokken en moest wat gas terugnemen na een furieuze start. Ze klokte af in 49"35, een nieuw persoonlijk record. In de derde reeks was het de beurt aan Emme die een iets gematigder tempo aannam, een tempo dat ze kon volhouden tot de finish. Ook voor haar was de 49"48 een nieuw PR. Ze eindigden respectievelijk 10de en 11de overall.

Ondertussen was scholiere Lotte Declerck gestart met haar discuswedstrijd. Ze opende met 30m31 zeer degelijk haar wedstrijd. Haar 2 daaropvolgende worpen leverden echter geen beterschap waardoor ze op een 9de plaats eindigde. 

Aan de andere kant van de piste was Manon Beernaert aan het kogelstoten. Bij de eerste poging (12m52) leverde ze meteen een nieuw PR af en nam ze de voorlopige leiding in de wedstrijd. Ze moest wachten tot de laatste poging om zich nog tot 12m59 te verbeteren maar was ondertussen verdrongen naar plaats 2 waardoor ze kort daarna een zilveren medaille mocht afhalen op het podium.

Nog voor het einde van de kogel had Fleur Gevaert haar reeks van de 400m horden betwist. Met 1'09"63 leverde ook zij een nieuw PR af en eindigde ze als 11de. Ook op de 400m horden, maar dan bij de jongens, startte Simon Dekoninck in de derde reeks met 1 doel: zich plaatsen voor de finale van morgen. Met 55"94 en de overwinning in de reeks voldeed hij aan deze verwachtingen.

Over de middag kwamen Elien Anckaert en Manon Beernaert in actie in de discusring. Beiden startten er met een worp die zeer dicht aanleunde bij hun persoonlijke records, respectievelijk 32m74 en 34m17. Na de eerste poging stonden ze dan ook 1 en 2 in de voorlopige rangschikking. Allebei konden ze echter geen verolg breien aan hun mooie start en werden stilaan wat naar achteren verdrongen. Manon werd 3de in de wedstrijd en Elien werd er vijfde maar doordat er een meisje met de nederlandse nationaliteit tweede werd, werd Manon 2de en Elien 4de. Voor Manon het tweede zilver van de dag.

Even na 13u was het aan Tristan Gevaert op de 3000m bij de scholieren. Aangezien hij een echte eindspurt mist, was hij niet gebaat met een trage wedstrijd. Hij nam dus resoluut de leiding en werd pas in de laatste 300m door 2 concurrenten voorbij gegaan. Maar met 8'54"88 mocht hij even later een verdiende bronzen medaille afhalen op het podium.

Een kleine 3u later stonden Pauline Inghelbrecht en Elien Anckaert aan de start van de 800m bij de cadetten. Pauline startte in de eerste reeks en nestelde zich al vlug in de kop van de groep. Pas de laatste 150m moest Pauline wat terrein prijs geven en eindigde als 5de in haar reeks in 2'30"37. Elien, die de merkwaardige combinatie discuswerpen en 800m aandurfde, zat in reeks 2. Zij rekende op haar laatste versnelling om eventueel de concurrentie verrassen. daarvoor was echter een relatief trage eerste ronde nodig. Die was er echter niet en met haar 2'25"43 strandde ze op een 6de plaats.