Laura Ooghe springt naar Vlaamse titel en Belgisch scholierenrecord

Op de dag dat voorzitter Greet Meulemeester, na bijna 26 jaar eigenaar te zijn geweest van het Belgisch record kogelstoten, haar record heeft moeten afgeven, is Laura Ooghe het Belgisch scholierenrecord verspringen rijker. Eigenlijk was Laura al van vorige week recordhoudster maar toen moest ze het nog delen met 2 van haar voorgangers. Vandaag zorgde ze er met 6m13 voor dat het record nu van haar alleen is.

Het begon nochtans niet zo vlot voor Laura want haar eerste 2 pogingen waren ongeldig. Alhoewel er 2 van de 10 geselecteerde atleten verstek gaven en er zo vanzelfsprekend voor alle deelnemers 6 pogingen voorzien waren, zorgde dit toch voor wat extra spanning. Haar derde sprong bracht de verlossing en met de 6m13 kwam Laura zelfs aan de leiding van de wedstrijd. Een positie die ze zelfs niet meer zou afgeven en zo haar eerste Vlaamse titel AC kon veroveren. In dezelfde wedstrijd zat ook Maité Beernaert op medaillekoers na zelf ook te zijn gestart met een ongeldige prestatie. Haar tweede beurt werd 5m83 gemeten, een afstand die nog van belang zou zijn. Bij poging 5 werd ze ermee terug gedrongen naar een 4de plaats door de 5m92 van een concurrente. Maar Maité haalde bij de laatste poging eveneens 5m92 en omdat die 5m83 beter was dan de 2de beste sprong van haar concurrente mocht Maité als derde mee met Laura op het podium.

Eigenlijk is er iets mis met de vorming van de indoorkalender. Deze kampioenschappen vallen midden de examens van de verder studerende jongeren terwijl dit nu net de groep atleten is die in dit kampioenschap voor de betere resultaten moet zorgen. Velen komen van achter hun bureau recht naar de piste met een (kleine) trainingsachterstand. Zo ook bij bijna al onze deelnemers. Alhoewel ze allemaal knappe resultaten konden neerzetten kwamen de meesten toch met een licht ontgoocheld gevoel terug. 

Yorunn Ligneel presteerde in het hoogspringen zeker op niveau. Ze overschreed vlot 1m65 en 1m71, had een extra poging nodig op 1m74 maar de 1m77 werd terug bij de 1ste poging bedwongen. Daarna sputterde de motor een beetje wat resulteerde in 3 ongeldige pogingen op 1m79. Maar die 1m77 bleek toen al voldoende voor de 2de plaats en een zilveren medaille. Jolijn Verhaeghe opende in het hinkstapspringen eveneens met 2 ongeldige sprongen maar rechtte haar rug bij poging 3 door met 11m64 zich vast te zetten op plaats drie. De daarop volgende pogingen brachten geen verbetering meer met zich mee waardoor Jolijn, wel enigszins ontgoocheld, toch mooi brons mocht gaan ophalen.

Drie Houtlanders moesten al om 13u bij de start van de wedstrijden aan de bak. Tibe Delaere nam er zijn favoriete discipline, het hoogspringen, voor zijn rekening. Grotendeels verlost van de problemen met zijn voet, kon hij vrij zijn kans gaan. Hij sprong vlot over zijn eerste hoogtes en evenaarde er met 1m98 bij zijn derde poging zijn persoonlijk record. Daarna begon hij naar eigen zeggen technisch minder goed te springen waardoor de 2m01 niet kon worden overschreden. Maar met zijn 8ste plaats mocht hij zeker niet ontevreden zijn. In het polsstokspringen zagen we Norah De Bruycker telkens met haar eerste poging vlot over 2m80, 3m00 en 3m20 gaan. De volgende hoogtesprong van 20cm was net iets te veel voor Norah waardoor ze 3 ongeldige podingen liet optekenen. De 3m20 leverde haar een knappe 6de plaats op. Ook Simon Dekoninck moest bij de eersten starten in het verspringen en opende er met iets mindere sprongen maar kon zich wel vlot plaatsen voor de finale. Hij verbeterde er zich tot 6m56, net iets minder dan zijn PR en op slechts 6cm van de bronzen positie. Uiteindelijk eindigde Simon op de 5de plaats.

Nore Vandekerkchove startte vlot in haar reeks van de 400m maar kwam toch in positie 5 terecht. Ze kon er goed aanpikken bij haar voorgangers maar van opschuiven naar voor was er niet direct sprake. Bij het uitkomen van de laatste bocht kwam Nore wel nog wat aandringen maar kon er plaats 4 net niet bemachtigen. Ze eindigde haar wedstrijd na 59"49.

En Libelia Vincke, ... die deed vandaag overuren! Na enige twijfel schreef ze zich in voor zowel de 60m als de 200m, wetende dat het tijdschema niet veel recuperatie voorzag tussen beide afstanden. En dan zeker niet mocht de finale gehaald worden. Haar reeks van de 60m beëindigde ze als 4de in 7"78 wat haar toegang gaf tot de B-finale, een nieuwigheid tijdens deze kampioenschappen. In deze B-finale finishte Libelia als 7de in 7"85. Ook op de 200m wist ze één van de 6 finaleplaatsen te veroveren met een schitterende 24"96. Dat was de 6de tijd van de deelnemers waardoor ze wel in de zeer ongunstige binnenbaan moest starten in de finale. Ze werd er 6de in 25"85 en dat in de 4de wedstrijd op goed drie en een half uur!