Laura Ooghe is Vlaams kampioene verspringen

Van de 16 deelnemende Houtlandatleten aan de Vlaamse kampioenschappen in Gent behaalden er vier van hen een podiumplaats.

Laura Ooghe werd de primus in het verspringen bij de dames. Ze verbeterde bij de laatste poging haar persoonlijk record tot 6m16 om de winst te pakken. Dat was dan ook nodig want even voordien had clubgenote Maité Beernaert haar persoonlijk record, dat al staat van 2018, geëvenaard. Haar 6m13 was goed voor zilver.

Yorunn Ligneel haalde eveneens een zilveren medaille binnen, ook zij verbeterde hiervoor haar persoonlijk record tot 1m85. Maar nog beter is dat Yorunn hiermee de limiet haalde voor deelname aan het E.K. U23 in het Finse Espoo. En ook Simon Mestdagh legde na een tactische race beslag op de tweede plaats. Hij werd in de spurt nipt geklopt en liep 14'44"23 op zijn 5000m.

Maar er konden zeker nog 3 podiumplaatsen meer behaald worden want 2 van onze atleten behaalden immers dezelfde prestatie als de bronzen medaillewinnaar. Jolijn Verhaeghe opende haar hinkstapwedstrijd met 11m46 maar kon daarna geen geldige sprongen meer laten optekenen. Uiteindelijk belandde ze hiermee ex-aequo met de derde. Dan beslist de tweede beste sprong over de plaats. Aangezien de derde wel nog geldige sprongen afleverde, werd Jolijn verwezen naar de 4de plaats.

Ook Simon Dekoninck strandde op een vierde plaats na ex-aequo te zijn geëindigd met de uiteindelijke bronzen medaillewinnaar. Hij sprong met 6m95 wel een persoonlijk record maar zijn 2de sprong was iets minder dan die van zijn concurrent.  En eigenlijk kon ook Manon Beernaert een podiumplaats behaald hebben. Haar eerste worp ooit met de 4kg zware hamer landde na een vlucht van 52m57. Tot de laatste poging stond ze daarmee op een derde plaats maar moest voor brons uiteindelijk met 15cm de duimen leggen. 

In dezelfde wedstrijd slingerde Lotte Declerck zich met haar 4kg zware hamer naar een 7de plaats. De 40m92 die ze bij de 3de poging behaalde, toen nodig om in de finale te geraken, was wel een stuk onder haar PR. 

Junior Tibe Delaere die onlangs terug wat last had van zijn voet, sprong over 2m01 en behaalde daarmee eveneens een 7de plaats. Dylan Volckaert haalde in het hamerslingeren net geen finaleplaats terwjil dit wel in zijn mogelijkheden lag. Hij haalde 41m43 en werd 9de. Voor Lukas Deroo geldt een beetje hetzelfde. Terwijl hij zeker een finale waard was, bleef hij steken op een iets mindere 46m19 waardoor ook hij negende werd.

Emme Declerck maakte goede vooruitgang op de 400m horden en bewees dit ook vandaag. Met 1'07"10 werd ze 4de in de 2de reeks. Iets wat haar uiteindelijk een 10de plaats overall opleverde. Libelia Vincke was de enige die 2 proeven voor haar rekening nam. Ze kwam aan de start van zowel de 100m als de 200m. Op de 100m liep ze als 5de in haar reeks over de finish in 12"42. Daarmee plaatste ze zich voor de B-finale waar ze 12"36 liep en zo knap derde werd. Op de 200m werd ze 4de in reeks 2 in 25"29, goed voor plaats 11 overall. 

Annelies Deketelaere startte op de 5000m en liep er een knappe wedstrijd. Haar 18'01"82, waarmee ze 11de werd, is niet ver verwijderd van haar PR dat al een 10-tal jaar geleden werd gelopen. Voor onze andere aanwezige afstandloopster Charlotte Vanwalleghem was het wedstrijdverloop niet in haar voordeel. Het eerste deel van de wedstrijd werd aan een traag tempo afgewerkt en toen de versnelling er aan kwam, had Charlotte moeite om dat tempo te volgen. Uiteindelijk eindigde ze 18de in 4'54"37. Norah De Bruycker stond voor een aardsmoeilijke opdracht in het polsstokspringen. De beginhoogte was 3m20, een hoogte die redelijk dicht bij Norah haar persoonlijk record ligt. Het zorgde immers voor drie ongeldige sprongen op de aanvangshoogte.