Ruime medaillewinst en 4 Belgische titels voor junioren en beloften

Het winterseizoen werd vandaag officieel afgesloten met de Belgische kampioenschappen voor junioren en beloften in de Gentse Topsporthal. En ook deze keer waren onze ateten aan het feest met 4 Belgische kampioenen, 8 medailles in totaal, een provinciaal record en heel wat persoonlijke records.

Een eerste goud werd veroverd door Yorunn Ligneel in het hoogspringen voor beloften. Ze maakte er haar favorietenrol waar en dat op een schitterende manier. Ze sprong er vlotjes over 1m83 terwijl ze onderweg ook al 1m65, 1m71, 1m75, 1m79 en 1m81 met de eerste poging had bedwongen. Meer nog, Yorunn kwam eigenlijk pas in actie op de hoogte dat al haar concurrentes  ongeldige pogingen lieten noteren. Een dik persoonljk en provinciaal record en een Belgische titel erbij!

Ook Maité Beernaert verzilverde haar favorietenrol in het verspringen bij de beloften. Ook zij kwam niet echt in de moeilijkheden tijdens de wedstrijd maar had er toch iets minder marge voor. Maar met sprongen van 5m97 en 5m98, wel iets minder dan ze zelf had gehoopt, bleef Maité de concurrentie toch wel 20cm voor.

In het hoogspringen bij de junioren was ook Tibe Delaere te sterk voor de verzamelde concurrentie ook al heeft het er op een moment want benard uitgezien. Hij mistte al een sprong op 1m91 en op 1m97 had Tibe zelfs 3 pogingen nodig op die hoogte te bedwingen. Maar deze sprong gaf hem voldoende vertrouwen om als enige deelnemer de volgende 2m00 te overschrijden. En de finale 2m02 die Tibe haalde vormde mee een bevestiging van zijn sterke vooruitgang van deze winter.

De 4de gouden medaille werd gewonnen door Simon Dekoninck in het hinkstapspringen. Hij kwam meteen aan de leiding van de wedstrijd, werd bij 13m09, toen al een persoonlijk record, nog even bedreigd door de tegenstand maar met de daaropvolgende 13m44, 13m54 en 13m60 was hij overduidelijk de beste hinkstapper bij de junioren. Eerder op de dag had Simon ook al brons gewonnen in het verspringen. Daar ging het er iets spannender aan toe want, na 2 +7m springers, waren ze met twee die 6m81 haalden. De 2de prestatie gaf dus de doorslag voor brons en daarin haalde Simon het met 6m72 tegen 6m70 voor zijn concurrent. Wat in het verleden veelal niet lukte en Simon naar huis moest met een 4de plaats werd vandaag ruimschoots goedgemaakt met BK goud en brons!

Eigenlijk konden er 5 Belgische titels behaald worden want Jolijn Verhaeghe stond in haar hinkstapwedstrijd bijna de volledige wedstrijd aan de leiding. Met 11m68 bij de 2de beurt verbeterde Jolijn al haar PR met enkele centimeter. Met de 11m77 van de 4de poging scherpte ze dit nog wat bij en verstevigde ze haar leiderspositie in de wedstrijd. Maar bij de laatste sprong van de wedstrijd werd Jolijn in extremis nog voorbij gegaan door een concurrente en moest ze uiteindelijk tevreden zijn met zilver. Enkele uren voordien sprong Jolijn ook al naar een PR in het verspringen maar haar 5m63 was net niet genoeg voor een podiumplaats. Ze werd er 4de.

Ook Nore Vandekerckhove startte op de 800m bij de beloften met podiumkansen. Als derde in de ranglijsten liet ze zich meedrijven door de 2 op papier snellere loopsters. Tot aan het ingaan van de laatste ronde kon ze het tempo volgen maar de versnelling die even later volgde, bleef door Nore onbeantwoord. Zelf had ze ruim voorsprong op de 4de waardoor ze in 2'15"41, iets trager dan haar PR, even later over de finish liep. Ook Nore mocht dus het podium op om een bronzen medaille af te halen. 

Het laatste brons werd eerder onverwacht gewonnen door kogelstoter Mathis Volckaert die hiervoor wel zijn PR scherper stelde en met 13m20 voor het eerst de 6kg zware kogel voorbij de 13m stootte. Volgens de inschrijvingslijsten was het podium eigenlijk onhaalbaar maar aangezien een van de favorieten 3 x ongeldig liet optekenen, kwam er een podiumplaats vrij. Een plaas die Mathis met open armen greep.  Ook Wout Godderis profiteerde van de ongeldige worpen van de titelfavoriet. Wout was immers als 10de ingeschreven en een top-8 plaats zou moeilijk worden maar door een PR in de eerste beurt kon hij ook nog een concurrent verschalken en haalde zo de extra pogingen binnen. Hij bedankte voor het aanbod met 11m21, een dik PR en een eerste keer voorbij de 11m en een 8ste plaats! 

In het kogelstoten bij de beloften kwam Mattice Ameele in actie en ook hij verbeterde zijn persoonlijk record. Al in de eerste beurt stootte Mattice de 7,260kg zware kogel 12m46 ver en dat verzekerde hem meteen van de finale en daarbij gepaard gaande 3 extra pogingen. Alleen leverden die extra pogingen geen verbetering meer op waardoor Mattice op een 8ste plaats eindigde. 

Nog 2 dames namen er elk 2 proeven voor hun rekening. Belofte Libelia Vincke deed dit op de 60m en de 200m. In 7"88 werd Libelia 3de in haar reeks en liet zo de 6de tijd van alle deelneemster optekenen waardoor ze een finaleplaats kon versieren. In de finale klokte Libelia af na 7"77, net iets boven haar snelste tijd maar goed voor een knappe 6de plaats. Op de 200m werd Libelia 3de in haar reeks in 25"18. Op de 200m geen finale dus werden de plaatsen verdeeld door de tijd uit de reeksen. Haar tijd was er goed voor een 7de plaats overall.

Juniore Elise Depreitere Malysse nam er met verspringen en hinkstapspringen ook 2 proeven voor haar rekening. In het verspringen verliet ze wat ontgoocheld de verspringstand als 10de na een iets mindere 4m90. Maar in het hinkstapspringen kwam ze er bovenop en sprong er met 10m88 een nieuw persoonlijk record dat haar uiteindelijk een 7de plaats opleverde.