Succesvol Belgisch kampioenschap afgesloten met 12 medailles

De Belgische kampioenschappen voor cadetten en scholieren worden traditioneel over een volledig weekend gespreid. Ook deze keer was dit zo en mochten we 2 dagen richting Gentbrugge om onze, en andere, atleten te zien strijden voor de hoogste Belgische eer. Er als atleet geselecteerd voor worden is al een prestatie op zich want de deelnemers worden beperkt tot de beste 12, 24 of 32 van ons land naargelang de discipline waarvoor wordt ingeschreven. 16 van onze atleten konden een plaatsje in de deelnemerslijsten opeisen en aangezien sommigen voor 2 proeven inschreven streden er op 27 verschillende proeven Houtlanders mee.

Maar zoals op alle kampioenschappen wordt de balans (voor de clubs) opgemaakt aan de hand van de gewonnen medailles en finaleplaatsen. Zaten we met ons aantal deelnemers ergens in de middenmoot van alle clubs, dan prijkten we wel vooraan in de medaillestand. Niet minder dan 12 keer mocht een clubgenoot een podiumplaats innemen met als hoogtepunt 4 Belgische titels. Maar daarnaast telden we ook nog 3 zilveren en 5 bronzen medailles, enkele heel nipte 4de plaatsen en heel wat finaleplaatsen en mooie persoonlijke prestaties.

Bij de cadetten meisjes won Elena Walraet haar eerste Belgische titel op de 80m horden door na haar reeks in 11"82 ook de finale te winnen in 11"77. Beide keren verbeterde Elena hierbij tevens het provinciaal record dat al een tijdje op haar naam stond. In het kogelstoten mocht Daphne Desseyn zich na afloop eveneens Belgisch kampioen noemen. Bij haar tweede beurt leverde ze een worp van 13m09 af, goed voor de beste Belgische jaarprestatie en de winst in de wedstrijd. In dezelfde kogelwedstrijd werd Chiara Dhont knap tweede in een wedstrijd die voor haar niet vlotte zoals verhoopt. Met haar 12m78 uit de laatste poging claimde ze toch nog zilver en zorgde zo voor een overwegend Houtlandgekleurd podium.

Alledrie namen ze ook nog deel aan een andere proef. Voor Elena was dit de 100m waar ze, na haar reeks in 12"56 winnend af te sluiten, op een 5de plaats eindigde in de finale in 12"62. Daphne nam ook nog deel aan het speerwerpen en ei zo na haalde ze ook daar het podium. Met 35m24 strandde ze als 4de op een kleine 30cm van het brons. En ook voor Chiara was er in het discuswerpen geen tweede eremetaal voorbehouden. Met de 30m46 die ze haalde werd Chiara 7de.

Daarnaast kwam Auke Vanspeybrouck aan de start van de 300m horden waar ze als 6de eindigde in haar reeks in 49"12, de 13de tijd van alle deelneemsters maar niet snel genoeg voor en finaleplaats. Ook Zita Luyckx haalde geen finaleplaats in haar proef: de 80m horden. Zita finishte als 8ste in haar reeks in 13"68. In het hinkstapspringen later op de middag kon Zita jammer genoeg geen enkele geldige sprong laten optekenen.

Ook bij de cadetten jongens mochten we juichen want ook Tore Dekoninck mocht zich voor de eerste keer als Belgisch kampioen laten kronen voor zijn winnende 50m91 in het discuswerpen. Eerder in de voormiddag stootte Tore zich met een nieuw PR (14m97) naar een bronzen plak in het kogelstoten. Eigenlijk mocht het zilver zijn maar door een of ander duister reglement mocht een buitenlander zijn plaats er innemen. Wout Vanderpijpen verspreidde zijn wedstrijden over 2 dagen. Op zaterdag spurtte hij in 12"07 naar een 3de plaats in zijn reeks en een 12de tijd overall op de 100m. In het verspringen op zondag wist Wout voor het eerst de kaap van 6 meter te ronden en werd hij met 6m04 knap 5de op slechts 4cm van brons. Voor Seppe Luyckx was een finaleplaats halen de uitdaging. Zijn 10m11 uit de derde beurt was echter niet voldoende voor 3 extra beurten, hij eindigde er mee als 12de.

Vijf scholieren meisjes haalden de deelnemerslijsten en dat in de meest diverse disciplines. Laura Ooghe was er de grootste slokop wat medailles betreft. Ze werd er Belgisch kampioene in het verspringen met een voor haar eerder bescheiden 5m55. Daarnaast werd ze ook nog 3de op de 100m horden. Met haar tijd uit de reeksen (14"45) geraakte ze makkelijk in de finale waar ze brons greep in 14"40. Ook Sien Vanspeybrouck wist een plaats in dezelfde finale te bemachtigen. Met 15"06 liep ze immers de 7de tijd in de reeksen, een plaats waar ze in de finale ook beslag op kon leggen in 15"22. Manon Beernaert mocht net als Laura tweemaal op het podium. Met de discus haalde ze met een seizoensbeste van 36m18 brons binnen terwijl ze even later haar outdoor PR met de kogel scherper stelde tot 14m48 en zo na EYOF kampioene Nafy Thiam zilver veroverde. En ook Pauline Inghelbrecht won een zilveren medaille maar dan op de 800m. Maakte ze tijdens de Vlaamse kampioenschappen nog enkele tactische foutjes, dan liep Pauline deze keer de bijna perfecte race die haar in 2'19"75 naar een 2de plaats leidde. Voor Norah De Bruycker verliep haar polsstokwedstrijd niet zoals gehoopt. Terwijl ze vlot de lat op 3m overschreed, lukten hogere pogingen niet meer en moest Norah noodgedwongen vrede nemen met de 4de plaats. Eerder had ze ook al met 13"09 op de 100m haar persoonlijk record zeer dicht benaderd wat haar een 7de plaats in haar reeks opleverde. 

En ook de scholieren jongens zorgden voor eremetaal. Yannick Delanghe won op zaterdag na een eerder slome start zijn reeks van de 400m in 51"32 om op zondag met een verschroeiende laatste 100m vanuit een eerder verloren positie naar een bronzen medaille te lopen in 50"28. Wout Keerman leverde met de discus een knappe eerste poging af. De 42m46 van die worp zou voldoende blijken voor een derde stek en brons. Met de kogel bleef Wout even later steken op 11m38 en een 11de plaats. Simon Decocker opteerde voor verspringen en speerwerpen op deze kampioenschappen. Terwijl hij met 6m09 in ver de finale miste, kon hij met zijn 42m96 wel een finale afdwingen en een mooie 6de plaats behalen.