Vier medailles, waaronder 1 titel, op BK indoor in Gent

Voor het Allianz BK A.C. indoor in de Gentse Topsporthal, konden zich 7 Houtlandatleten kwalificeren. Daarmee scoorden we als relatief kleine West-Vlaamse club al goed, met de behaalde prestaties scoorden we er nog veel beter.

Het begon al om 13u met het verspringen voor de heren waar Simon Dekoninck zijn opwachting maakte. Wegens enkele afzeggingen was Simon al van voor de start van de wedstrijd zeker van de 6 pogingen die voor de top-8 zijn voorbehouden. Maar Simon wachtte niet op die extra pogingen want al bij zijn eerste beurt kwam hij met een brede glimlach uit de zandbak gewandeld. Niet verwonderlijk want met 6m71 verbeterde hij meteen zijn PR en kwam daarmee na de eerste beurt op een voorlopige podiumplaats terecht. Uiteindelijk moest hij nog enkele anderen laten voor gaan maar was er zeer tevreden met zijn 5de plaats.

Wie anderhalf uur later niet tevreden uit dezelfde zandbak kwam was Jolijn Verhaeghe. Jolijn was zeker klaar om er een finaleplaats op te eisen maar problemen met de aanloop beslisten daar anders over. Tijdens de eerste 3 pogingen liet ze immers geen enkele geldige poging optekenen waardoor haar wedstrijd vroegtijdig werd afgebroken. Het was nochtans een wedstrijd die fel groen-zwart gekleurd was want niet minder dan 3 van de 10 toegelaten deelneemsters waren Houtlandatleten. De andere 2, Laura Ooghe en Maité Beernaert brachten het er een stuk beter van af. Meer nog, ze bezetten na 6 pogingen zelfs de eerste 2 plaatsen. 

Maité Beernaert deelde al tijdens haar openingsbeurt een kleine tik uit aan de concurrentie want met 5m97, voor haar een indoorrecord, nam ze resoluut de leiding. De daarop volgende sprongen waren van wat mindere kwaliteit maar bij de laatste sprong, toen haar eerste Belgische titel bij de seniores al een feit was, verbeterde Maité zich alsnog met 1cm tot 5m98. Laura Ooghe begon met een ongeldige sprong maar leverde daarna 3 identieke sprongen van 5m79 af. Daarmee stond ze na 3 pogingen op een voorlopige 3de plaats. Met haar 5m88 tijdens de 5de beurt klom Laura nog een plaatsje op en behaalde zo, als scholier, knap zilver. 

Ondertussen zagen we Nore Vandekerckhove al haar 800m lopen. Ze mocht er starten in de 2de reeks, meteen ook de snelste reeks. Zo goed en lang mogelijk volgen was voor Nore dus de boodschap want ze stond ingeschreven met de 8ste tijd. Nore deed ook wat er van haar verwacht werd en liet zich vlot meeglijden met de groep tijdens de eerste 3 ronden. Maar waar heel wat concurrentes nog een versnelling konden steken moest Nore tijdens de laatste 150m haar tempo blijven lopen. Maar met haar 2'15"00 ,een PR en een achtste plaats, mocht ze zeker tevreden zijn. 

Kort daarop, met Aurèle Vandeputte en Timon Inghelbrecht, 2 Houtlanders aan de start van de 800m bij de mannen. Aurèle zat met heel wat vragen want het vlotte niet echt zoals gehoopt deze winterperiode. Nochtans toonden testen aan dat de conditie top is, maar de resultaten bleven wat uit. Geen volledig zelfverzekerde Aurèle aan de start dus, dit in tegenstelling tot Timon die naar eigen zeggen klaar was om er een lap op te geven. Beiden kwamen aan de start van de snelste reeks. Van enige onzekerheid bij Aurèle was geen spoor want van bij de start trok hij resoluut naar de eerste gelederen van de groep, Timon liet zich in 5de positie meeglijden rond de piste. Terwijl Aurèle in 2de positie vooraan het tempo bleef pushen bleef Timon knap zijn positie behouden, ook al moest er hier en daar wat gewrongen worden. De laatste 200m werd een lang gerekte spurt waarbij Aurèle in 3de positie in de laatste bocht een misstap leek te maken, wat tempo verloor maar toch nog zijn derde plaats in 1'50"83 kon behouden. Ondertussen was ook Timon zijn eindspurt ingezet en haalde in 1'51"07, een PR met éen honderdste van een seconde, een zeer knappe 4de plaats binnen. 

Yorunn Ligneel was ondertussen aan de hoogspringstand verschenen met als doel een podiumplaats te bemachtigen. Het was wat wachten tot Yorunn echt in actie kwam maar haar eerste sprong over 1m65 liet het beste hopen. 1m68 werd gelaten voor wat het was en ook de daaropvolgende hoogte (1m71) werd vlot met de eerste beurt bedwongen. Op 1m74 sputterde de motor wat tegen waardoor Yorunn er 2 pogingen voor nodig had. Maar op 1m77 sprong ze terug foutloos. Belangrijk want foutsprongen beslissen nogal vaak over winst of verlies. Zo ook tijdens deze wedstrijd. Niet voor de winst want die was ongrijpbaar en ook voor zilver was er een concurrente net iets beter. Maar naast Yorunn was er nog een atlete die 1m77 sprong maar daar wel 2 pogingen voor nodig had waardoor Yorunn even later brons mocht gaan afhalen op het podium.

Jolijn Verhaeghe kreeg na de ontgoocheling van het verspringen nog een 2de kans in het hinkstapspringen. Bij haar eerste poging liet ze meteen een geldige sprong noteren. Met 11m28 niet super ver maar wel geldig en bijna zeker goed genoeg voor een finaleplaats. Bij pogingen 4 en 5 liet Jolijn met respectievelijk 11m31 en 11m41 betere sprongen noteren. Haar laatste beurt was terug ongeldig waardoor Jolijn met haar 11m41op de 8ste plaats bleef staan.