Yorunn Ligneel kroont zich tot Belgisch kampioene hoogspringen

Nog voor de start van de Belgische kampioenschappen voor junioren en beloften in het Waalse Herve, werd onze delegatie voor een deel onthoofd. Timon Inghelbrecht, nationaal lijstaanvoerder 800m bij de junioren, scheurde de gewrichtsbanden van zijn voet en moest daardoor noodgedwongen forfait geven.

Maar nog 7 andere atleten konden zich plaatsen voor deelname aan deze kampioenschappen. 

Al om 10u in de morgen stond Libelia Vincke klaar achter de startblok voor haar reeks van de 100m. Ze werd er 2de in haar reeks, liep met 12"43 een nieuw persoonlijk record en werd knap 7de over alle reeksen. Toch resulteerde dit niet in een verdiende finaleplaats want de piste in Herve telt maar 6 banen! Daarna werd het een lange dag voor Libelia want haar 2de proef, de 200m stond helemaal op het einde van de namiddag op het programma. Ook daar werd ze 2de in haar reeks en 6de overall in 25"73.

Yorunn Ligneel was dan al aan het werk op de hoogspringstand en startte er als favoriete voor de titel. Ze overschreed alle hoogtes in haar eerste beurt. Het was pas bij 1m74 dat de lat er voor de eerste keer afging maar dan was Yorunn al zeker van de winst. Die 1m74 lukte bij een volgende poging en won de volledige wedstrijd want ze sprong als juniore ook hoger dan de beste belofte. 

Net naast de hoogspringstand was Lukas Deroo, onze enige mannelijke vertegenwoordiger in Herve, al aan het speerwerpen. Voor hem zijn eerste Belgisch kampioenschap en dat bracht toch wat onvoorziene stress met zich mee. Met 43m41 bleef hij wat onder niveau en miste op die manier een mogelijke podiumplaats. Hij werd er, enigszins teleurgesteld, 7de.

Nore Vandekerckhove en Amber Dawyndt startten beiden met podiumambities op de 800m, respectievelijk bij de junioren en de beloften.

Eerst was het de beurt aan Nore die een knappe wedstrijd liep. Door een eerste, misschien iets te trage, ronde was de 2'18"26 wel niet haar beste tijd maar dat was deze keer toch ondergeschikt aan de knappe 3de plaats die ze behaalde en de daarmee gepaard gaande bronzen medaille.

Amber startte in een volgende reeks en liep daarentegen wel een scherpe tijd. Haar 2'14"38 was haar 2de tijd ooit maar bleek net niet voldoende om ook op het podium te komen, zij werd 4de bij de beloften.

Ook in het verspringen telden we met Jolijn Verhaeghe en Maité Beernaert zowel bij de junioren als bij de beloften een deelneemster. Jolijn benaderde met een beste van 5m49 haar PR en dat leverde haar brons op. Maité sprong met als beste 5m74 een doorsnee wedsrijd, won zilver en had 9cm tekort voor goud.

Maité Beernaert nam ook nog deel aan het speerwerpen en overtrof zichzelf al bij de eerste worp die 41m62 werd gemeten. Bij de 5de beurt verbeterde ze zich nog eens tot 42m44 wat meteen goed was voor een 2de zilveren plak.

Ook Jolijn Verhaeghe behaalde een 2de medaille maar dan in het hinkstapspringen. Jolijn vloog naar 11m57, een fameuze verbetering van haar persoonlijk record en behaalde zo naast het brons van ver nu ook een zilveren medaille.

Met 1 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles kunnen we als club gerust spreken over een zeer succesvol kampioenschap.