Zilver en Brons op BK alle categorieën in Brugge

Het was enige tijd uitkijken waar de Belgische kampioenschappen zouden worden georganiseerd nu het vertrouwde Koning Boudewijnstadion blijkbaar niet beschikbaar was. Uiteindelijk kwam Olympic Brugge als kandidaat op de proppen zodat we ons voor een keer niet ver zouden moeten verplaaten voor deze kampioenschappen. Elf Houtlandatleten haalden de deelnemerslijsten, drie onder hen zelfs voor 2 verschillende proeven. 

De wedstrijden werden zoals gewoonlijk over 2 dagen gespreid waarbij voor de meeste loopnummers op zaterdag enkel reeksen staan geprogrammeerd. De finales van de kampnummers zijn even traditiioneel verdeeld over beide dagen. Nog voor de start van de eerste proeven op zaterdag werd onze delegatie gereduceerd want Xander Claessens, ingeschreven op de 200m, werd tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag ziek en moest dus noodgedwongen forfait geven.

Timon Inghelbrecht en Aurèle Vandeputte kwamen in actie tijdens de reeksen van de 800m waar ze zich beiden zonder veel moeite konden plaatsen voor de finale op zondag. Aurèle deed dit door zijn reeks te winnen - de reekswinnaars waren automatisch geplaatst voor de finale - in 1'51"39. Timon moest tevreden zijn met de 2de plaats in zijn reeks in 1'50"61 maar was daarmee moeiteloos een van de 4 beste "verliezende tijden" waardoor ook Timon zich op zondag mocht klaarstomen voor de finale.

Zowel bij de dames als bij de mannen hadden we op de 1500m een deelnemer klaar. Bij de dames was dit Nore Vandekerckhove die niet de frisse benen had waarop gehoopt en kon dan ook niet de tijd lopen die ze vooraf op had gehoopt. Met 4'45"56 werd Nore 12de in haar reeks. Bij de mannen was junior Trisan Gevaert onze troef. Tristan kwan niet meteen met finaleambities aan de start maar wat extra wedstrijdritme, zeker met het oog op zijn deelname aan het E.K. U18 in Jeruzalem later deze maand, zou hem in de toekomst misschien wel goed uitkomen. Met 3'58"69 werd Tristan 14de in zijn reeks. 

Het enige kampnummer op zaterdag waar we Houtlandatleten aan het werk zagen was het verspringen bij de dames. We telden er met Maité Beernaert en Jolijn Verhaeghe zelfs 2 deelneemsters. Maité die, door te gaan supporteren voor zus Manon op het EYOF in het Sloveense Maribor, allesbehalve een ideale voorbereiding kende, slaagde er toch in om met een sprong van 6m04 het podium te halen. Ze haalde zilver en kwam zelfs maar een luttele 2cm te kort voor goud. Jolijn haalde met 5m47 net de finale en werd er 8ste.

Op zondag zagen we zoals eerder vermeld Timon Inghelbrecht en Aurèle Vandeputte terug in de finale van de 800m. Aurèle kon zich tijdens de eerste ronde zonder veel problemen vooraan de groep plaatsen terwijl Timon wat meer moest wringen om zijn plaatsje te veroveren. Al snel na het ingaan van de 2de ronde scheurde de groep open en konden beide clubgenoten niet direct reageren op de bruuske versnelling die er kwam. Timon raakre verzeild op de 7de plaats die hij ook aan de finish behield in 1'50"31. Aurèle daarentegen behield lang uitzicht op een podiumplaats maar moest in 1'47"86 uiteindelijk ook het onderspit delven voor plaats 3 en eindigde op de ondankbare 4de plaats. 

Twee werpers kwamen al vroeg na de middag in actie. Dylan Volckaert verbeterde er bij zijn 3de poging zijn persoonlijk record en haalde daarmee de verhoopte finale. Zijn extra beurten leverden geen verbetering op waardoor Dylan als 8ste in de wedstrijd eindigde. Tyra Steur startte met de kogel maar deed dit allesbehalve overtuigend. Haar eerste en derde worp waren ongeldig, de tweede werd 11m71 gemeten en was als 12de onvoldoende om een finaleplaats te bemachtigen. Met de discus deed Tyra beter en wierp er met 40m03 de 6de prestatie van de deelneemsters. 

Simon Dekoninck kende ook geen ideale voorbereiding op zijn kampioenschap maar kwam na 3 pogingen toch maar 1cm te kort voor 3 extra pogingen. Met 6m80 werd Simon 9de. Ook voor Maité Beernaert was er geen finale weggelged op haar 2de proef van deze kampioenschappen, de 100m. Met haar 12"35 overleefde ze de reeksen niet. Ook Jolijn Verhaeghe moest na het verspringen op zaterdag terug aan de bak maar dan in het hinkstapspringen. Ook hier haalde Jolijn de finale en werd er 6de met 11m31.

Het was wachten op het hoogspringen bij de dames tot we voor de 2de keer mochten juichen voor een podiumplaats. Daarvoor zorgde Yorunn Ligneel op haar vertrouwde discipline waarop ze eerder deze zomer een knappe 7de plaats haalde op het E.K. U23. Deze kampioenschappen eindigden zoals ze waren begonnen: met heel wat regen. Geen ideale omstandigheden om te hoogspringen en daarbij kwam ook nog eens dat de wedstrijd een tijd stil lag door het weer. Maar met 1m74 kon Yorunn toch beslag leggen op een bronzen plak.