Zilver voor Yorunn en Nore op B.K. in Moeskroen

Afgelopen weekend werd er in Moeskroen gestreden voor de Belgische titels bij de cadetten en scholieren. Niet minder dan 11 Houtlandatleten konden zich voor deze kampioenschappen kwalificeren. Er sneuvelden heel wat persoonlijke records, er werden heel wat finaleplaatsen behaald en twee van hen haalden er een podiumplaats.

Yorunn Ligneel deed dit op zaterdag in het hoogspringen bij de scholieren. Ze legde er een foutloos parcours af tot op 1m63, op de volgende hoogte liet ze echter 3 ongeldige pogingen optekenen terwijl 1 concurrente de 1m66 wel overschreed. Yorunn was met de 5de prestatie ingeschreven dus was ze terecht tevreden met het zilver.

Voor de 2de zilveren medaille was het wachten tot zondag laat op de middag toen de finales van de 400m horden bij de scholieren stonden gepland. Nore Vandekerckhove had zich op zaterdag verzekerd van deze finale door haar reeks te winnen in 66"77; Tijdens de finale deed ze met 66"59 iets beter en dat leverde haar meteen een knappe 2de plaats op. Enkele uren voordien mistte Nore nog net het podium in het hinkstapspringen toen ze bij de laatste poging tot 11m11 kwam. Nore strandde hiermee op een vierde plaats.

Simon Dekoninck moest zowel op zaterdag als zondag als eerste scherp staan. Hij moest immers op zaterdag vroeg in de morgen de reeksen van de 300m horden zien te overleven en op zondag de reeksen van de 100m horden. Hij deed dit 2 keer voortreffelijk met 42"96 (300m horden) en 14"68 (100m horden) en haalde op beide nummers dus de verhoopte finaleplaats. Over de middag op zondag was er eerst de finale van de 100m horden die Simon als 8ste afsloot in 14"77. Op de 300m horden deed hij met 42"53 een plaatsje beter en kwam dus als zevende over de finish.

Ook 2 finaleplaatsen waren er weggelegd voor Mattice Ameele maar dan in de werpnummers. Alhoewel hij in het kogelstoten "slechts" met de 10de prestatie was aangemeld, kon hij zich als 7de in de wedstrijd verzekeren van een finale. Hij bedankte er in de laatste poging met een PR: 13m13. Eerder was Mattice ook 7de geëindigd in het discuswerpen waar hij de wedstrijd opende met een persoonlijk record. Hij wierp er 3 keer voorbij de voorheen slechts 1 keer geronde 40m-kaap met als beste 40m81.

Lotte Declerck mistte de finale in het discuswerpen, en de daarbij horende 3 extra pogingen, nipt met een tijdens de eerste worp behaalde 27m09 en werd 9de in de einduitslag.

In zowel het verspringen als het hinkstapspringen behaalde ook Jolijn Verhaeghe tweemal de finale en eindigde er beide keren op een 8ste plaats. In het verspringen liet ze bij haar tweede beurt een behoorlijke 5m21 optekenen maar in het hinkstapspringen overtrof ze alle verwachtingen. Haar PR stond op 10m28 maar iedere sprong op dit BK was verder en met een sterke 10m83 als beste mocht ze terecht terugkijken op een supergeslaagd B.K. 

In het hoogspringen bij de cadetten kon Tibe Delaere zichzelf niet overtreffen. Hij bleef nochtans foutloos op 1m60, 1m65, 1m70 en 1m73. De daarop volgende hoogte werd echter nipt gemist waardoor Tibe op een 5de plaats eindigde.

Timon Ingelbrecht had ook zijn zinnen op een finale gezet en dat op de 400m horden. Hij liep met 57"79 een PR tijdens de reeksen maar het werd lang afwachten of die finaleplaats binnen was of niet. Tijdens de 3de reeks was er immers een probleem met de tijdsopname en kon men geen tijden vrijgeven. Slechts ruim een uur na afloop van de reeks kon men tijden plakken op de 3de reeks en bleek de finaleplaats binnen. In de buitenbaan liep Timon er naar een 7de plaats in 58"45.

Twee van onze atleten kozen er om zowel de 100m als de 200m voor hun rekening te nemen. Bij de cadetten jongens was dit Xander Claessens die er voor zijn eerste kampioenschap stond. Hij liep er op zaterdag naar een nieuw PR op de 100m (12"26) en werd er 4de mee in de 4de van 5 reeksen. Op de 200m benaderde hij zijn PR tot op enkele honderdsten en ook hier eindigde hij als 4de in zijn reeks met 24"45. Bij de scholieren meisjes was dit Libelia Vincke. Op de 100m, die zij aflegde in 13"08 werd ze 7de in haar reeks. Op de 200m, die ze in de ongunstige binnenbaan moest lopen, eindigde ze als 6de in haar reeks in 27"60.

Tijdens de rechtstreekse finale van de 1500m bij de cadetten liep Tristan Gevaert een perfecte wedstrijd, koos mooi de binnenzijde van de piste, deelde zijn wedstrijd mooi in en kon met een lang gerekte eindspurt nog een voorligger voorbij steken om met 4'25"97 bijna 3 seconden van zijn PR af te doen en knap als 6de te eindigen.